+31 (0)20 3 166 166

Column: Mag er bij u op kantoor geblaft worden?

13 november 2017

Nu de economie weer aantrekt en er een heus personeelstekort dreigt, moeten werkgevers meer dan ooit hun best doen om goed personeel te behouden. Dat betekent dat men het de werknemer zo veel mogelijk naar de zin moet maken. Maar hoe doe je dat? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het meenemen van de hond naar het werk een goede manier kan zijn.

We hebben echt dwazere dingen meegemaakt. In de tijd dat de ICT in opmars was en men zoveel mogelijk creatieve mensen op kantoor wilde hebben, werd zelfs toegestaan dat mensen aan de bureaus eieren bakten op tosti ijzers en dat knakworsten werden opgewarmd in de waterkoker. In die tijd, en ik praat dan over nog geen 20 jaar geleden, werden voor de werknemers binnen kantoor ook hele ontspanningsruimtes ingericht. In deze vroegere hoogtijdagen werden sollicitatiegesprekken bij wijze van spreken zelfs in de autoshowroom gevoerd; zodra het arbeidscontract getekend was, kon de werknemer direct wegrijden in zijn nieuwe bolide. Uiteraard ook met een mobiele telefoon op zak. Toen nog heel bijzonder!

BT-Makelaars-Haarlemmermeer-column-foto-hond- juli-2016

In de huidige tijd zijn het de spraakmakende werkomgevingen die het de werknemers naar de zin moeten maken. Neem nou bijvoorbeeld Google waar werknemers beschikken over gratis maaltijden, luxe fitnessruimtes, massagesalons, glijbanen, pingpongtafels en klimmuren. En niet te vergeten: het mogen meenemen van je hond! Het is simpel en bewezen: bij bedrijven met bedrijfshuisdieren werken de mensen harder, beter en langer! Je zou denken dat een hond op de werkvloer voor veel afleiding en lagere productiviteit zorgt, maar het is juist andersom. Een onderzoek van de Central Michigan University toonde onlangs aan dat honden op de werkplek leiden tot meer vertrouwen tussen collega’s en een betere samenwerking tussen teamleden. Een hond zorgt voor een vriendelijkere werkplek waar mensen beter samenwerken. Bovendien zorgen honden ervoor dat werknemers met meer plezier naar hun werk gaan. Bedrijven waar huisdieren zijn toegestaan hebben een lager arbeidsverzuim en mensen zijn bereid langere uren te draaien.

Bij het aaien van een hond komt het hormoon oxytocine vrij, wat ondersteunt bij het samenwerken met anderen. Het is natuurlijk ook heel gezond om de hond om beurten even uit te laten, zo komen medewerkers in beweging en krijgen ze frisse lucht. En even met de hond knuffelen, spelen of wandelen zorgt ervoor dat medewerkers korte pauzes nemen wat weer zorgt voor meer energie. Heus, je hond meenemen naar het werk is zo’n gek idee nog niet. Bent u al overtuigd? Ik hoor het graag van u.

Neem hier contact met mij op.

Marijke Toenbreker